21
Сенбі,
Желтоқсан

һижри

Имам Шафиғидің тамаққа қатысты насихаттары

Имам Шафиғидің тамаққа қатысты насихаттары

Ислам тарихы

Имам Шафиғи: Тамақты төрт түрге бөліп жеуге болады:

1 Жалғыз саусақпен жеу. Бұл – кірпияздық.

2. Екі саусақпен жеу. Бұл – такаппарлық.

3. Үш саусақпен жеу. Бұл – сүннет.

4. Төрт не бес саусақпен жеу. Бул – құлқынның құлы болу.

 

Төрт нәрсе тәнге қуат береді:

1. Ет жеу,

2. Хош иіс,

3. Жыныстық қатынасқа түспей тұрып жуыну,

4. Кетен киім кию.

 

Төрт нәрсе тәнді әлсіретеді:

1. Жыныстық қатынасты көп жасау,

2. Көп уайымдау;

3. Ашқарынға көп су ішу;

4. Ащыны көп жеу.

 

Төрт нәрсе көздің көру қабілетін күшейтеді:

1. Құбылаға қарап отыру;

2. Ұйкының алдында көзге сүрме жағу;

3. Жасылға қарау;

4. Киімді таза ұстау.

 

Төрт нәрсе ақылды арттырады:

1 Артық және орынсыз сөйлемеу;

2. Мисуак қолдану;

3. Ізгілермен бірге болу;

4. Ғалымдармен бірге жүру.

 

Төрт нәрсе құлшылық болып саналады:

1. Әрдайым дәретпен журу;

2. Көп сәжде жасау;

3. Мешітте көп болу;

4. Құранды көп оқу.

Имам Шафиғи тағы: «Ашқарын моншаға кіріп шыққан соң тамақтанбаған адамның қалай өмір сүріп жүргеніне, қан алдыра салып тамақ ішкен адамның қалай өлмегеніне таң қаламын», - деген.

материал Имам Ғазалидің «Тамақтану әдебі» кітабынан алынды,

ummet.kz

Бөлісу: