20
Сенбі,
Сәуір

һижри

Құрбан айттың сүннеттері

Айт күндері ерте тұрып, мешітке барардың алдында жуынып, жақсы иіссу себініп, ең жақсы киімді киіп, мұсылман бауырларымен қуана жолығып, қолынан келгенше садақа беріп, түндерін құлшылықпен өткізу – мұстахап.

Өмірден өткен ата-анамның атынан құрбандық шалсам бола ма?

О дүниелік ата-анаңыздың атынан құрбандық шалуыңызға болады. Тіпті, өзіңіздің атыңыздан шалынған құрбанның сауабына мархұмдарды ортақ етуге де рұқсат. Сахаба Жәбір ибн Абдулла былай дейді: 

Құрбан айт мейрамын қалай өткізу керек?

Ораза айттан кейін 70 күн өткенде келетін Құрбан айт мерекесін көпшілік мұсылман 3 күн қатарынан тойлайды. Биыл бұл күндер маусым айының 28,29,30 жұлдыздарына дөп келіп отыр.

Бір қойды ақиқа және Құрбан ретінде шалсам бола ма?

Ақиқа құрбанын, құрбан айтта шалынатын құрбандықпен біріктіріп жіберуге бола ма? 

Зұлхижжа — Рамазаннан кейінгі екінші мүмкіндік

Зұлхижжа – Һижри жыл санауы бойынша ең қасиетті айлардың бірі. Әсіресе, бұл айдың алғашқы он күні – жылдың қалған күндерінен қайырлы һәм мүбәрак Рамазаннан кейінгі екінші мүмкіндік ретінде қабылданады.

Зұлхижжа айының 5 ерекшелігі

Алла Тағала өз пендесі үшін көбірек сауап жинап алсын деп  кейбір күндерді басқаларынан артық етіп қойды. Соның бірі – Зұлхижжа айының алғашқы он күні.

Құрбандық шала алмағандар жасайтын амал

Айт құрбандығын үшінші күннің кешіне (ақшамына) дейін шала алмаған адам құрбандықты (малды) сатып алып қойған болса, тірі күйінде өзін немесе құнын (бағасын, алтын күйінде) кедейлерге береді.

Құрбан айттың басқа мейрамдардан өзгешелігі

Қазақта көптеген мейрамдар бар. Сегіз ұлым бір төбе, Ер Төстігім бір төбе дегендей Құрбан айттың басқа мейрамдардан өзгешелігі ол тікелей Алла Тағаланың бастауымен адамға нығмет ретінде берілгендігінде. Құрбан айт – қазақтың қанына сіңіп, сүтімен баланың бойына дарып келе жатқан негізгі алтын қазынасының бірі.

Құрбандық малын сатып аларда саудаласу күнә ма?

Негізі құрбандыққа мал сатып алғанда, сатушымен саудаласуыңыздың шариғат бойынша ешбір ағаттығы жоқ. Маңыздысы – меңшігіңізге өткен, құрбандыққа жарамды малды сою.